Guide til køkkenets fem arbejdszoner.

Der er sket meget, siden vi introducerede vores SamtaleKøkken® i 1999. Vi bruger vores køkkener anderledes og tilbringer meget mere tid i køkkenet – ikke kun med at spise og tilberede mad, men også med at have gæster, arbejde, lave lektier, lege, spille og danse (blot for at nævne nogle eksempler). En ting har dog ikke ændret sig, og det er principperne for, hvordan køkkenet skal indrettes, så det er optimalt at bruge.

Et fantastisk køkken er mere end blot et fantastisk design. Det skal også være praktisk, rengøringsvenligt, holdbart og funktionelt. Her er nogle idéer og inspiration til, hvordan du indretter køkkenet optimalt, så det passer til din hverdag

Du har måske hørt om køkkenets ”arbejdstrekant” – med komfuret, køleskabet og vasken? Arbejdstrekanten var tidligere et godt udgangspunkt for indretningen af de fleste køkkener. I dag er ovnen og kogepladen typisk adskilt, og vi har mange flere store og små hvidevarer og køkkenmaskiner.

Mange ønsker, at køkkenet skal have en spiseplads. Og stadig flere ønsker, at køkkenet skal være en naturlig forlængelse af resten af boligen og det rum, hvor vi tilbringer det meste af vores tid i hjemmet.

Livet i køkkenet

Indsigt fra 500 familier

Vores råd og anbefalinger til, hvordan du indretter dit køkken, bygger på vores mange års erfaring og tusindvis af solgte køkkener.Vi har også gennemført en omfattende undersøgelse blandt ikke mindre end 500 familier, som har givet os et godt indblik i, hvordan køkkenet bliver brugt i dagligdagen – herunder vores bevægelsesmønstre i køkkenet, hvilke hvidevarer vi bruger og hvornår, samt hvordan vi tilbringer tid sammen.

Undersøgelsen har vist os, at vi i gennemsnit åbner og lukker køleskabet 36 gange om dagen. Til sammenligning åbner vi kun ovnen 4-5 gange om ugen.

Hvad har du brug for at vide – køkkenets fem arbejdszoner

Vores undersøgelse tyder på, at køkkenet har fem tæt forbundne arbejdszoner, hvor de forskellige køkkenelementer er placeret. Zonernes indbyrdes placering har stor betydning for, hvor effektivt du og resten af familien kan færdes og arbejde i køkkenet.

Affaldssystem

I stedet for en skraldespand under vasken anbefaler vi et affaldssorteringssystem placeret mellem rengøringszonen og forberedelseszonen. På den måde kan to personer arbejde i de to zoner samtidigt og have adgang til skraldespanden uden at gå i vejen for hinanden. 

Indretning af et lille køkken

Indretning af et lille køkken handler typisk om kompromis, men også om at udnytte mulighederne optimalt.Det er ikke altid muligt at integrere alle fem arbejdszoner.Den rigtige løsning kan endda give dig rigelig opbevaringsplads i over- og underskabe.

Tre tips til det lille køkken:

  • Vælg XXL, og få mere opbevaringsplads i skabene uden at optage mere gulvplads
  • Byg helt op til loftet, og udnyt rummet optimalt
  • Fokuser på skabenes udformning, så du har plads til det væsentlige
Læs mere i vores guide om design af små køkkener

Indretning af et stort køkken

Selvom du har et stort køkken, er det vigtigt, at du er lige så omhyggelig med indretningen som i et lille køkken. 

Tre tips til et stort køkken:

  • Tænk i arbejdszoner for at undgå lange afstande og unødvendig bevægelse
  • Vælg skuffer i stedet for hylder, der er gemt væk bag låger, så du har bedre overblik og let adgang til de ting, du bruger dagligt
  • Husk at afsætte plads til ekstra installationer som for eksempel en Quooker eller ekstra beholdere til affaldssortering.

Det kan være nødvendigt at gå på kompromis!

Det er ikke altid muligt at indrette køkkenet helt efter principperne med de fem arbejdszoner.Det afhænger af rummets størrelse og udformning og placeringen af vinduer, døre, VVS-installationer og stikkontakter, samt hvordan køkkenet er integreret med resten af boligen.Så vær parat til at gå på kompromis.

Vores køkkeneksperter er klar til at hjælpe dig med at få mest muligt ud af pladsen i dit køkken.